Myten om personlighedsspaltning

Mange mennesker tror, at mennesker med skizofreni oplever, at de kan være flere forskellige personligheder – det, der på engelsk hedder Multiple Personality Disorder. Dette er ikke rigtigt. 

Mennesker med skizofreni kan opleve voldsomme hallucinationer og vrangforestillinger, høre stemmer og se ting, som udelukkende er i deres eget hovede, men de lider ikke af personlighedsspaltning.

 

Syg eller rask

Tidligere blev mennesker med skizofreni opfattet som enten syge eller raske. I dag ved vi, at tilstanden er mere kompleks med grader af sygdom og raskhed.

Det betyder, at du kan opleve forbedringer og kan lære at håndtere sygdommen, så du kan fungere bedre i hverdagen.
Forskellige ting kan fremme processen, ligesom det er forskelligt fra person til person, hvor meget gavn man har af dem.

Læs mindre

Læs mere

Et godt liv

De misforståelser og myter, der kan være forbundet med at have skizofreni, kan i sig selv være noget af det vanskeligste ved at leve med tilstanden.

Men man kan godt have en god livskvalitet, selv om man har skizofreni, hvis man husker, at:

  • Man kan ikke selv gøre for, hvis man har en psykisk sygdom, og det er ikke noget, man kan komme af med alene ved hjælp af viljestyrke.
  • Skizofreni skyldes ofte en kemisk ubalance i hjernen, og nogle mennesker kan genetisk være disponerede for at få sygdommen.
  • Skizofreni kan kontrolleres, hvis den bliver behandlet rigtigt, og behandlingen bliver mere effektiv, hvis personen med skizofreni oplever støtte og opbakning fra personerne omkring ham eller hende.
  • Skizofreni er ikke et tegn på svaghed eller manglende begavelse.

Læs mindre

Læs mere