Symptomer og behandling

Det ligger i skizofreniens natur, at en person med skizofreni ofte ikke selv registrerer sine symptomer, da skizofrenien påvirker vores virkelighedsopfattelse. Derfor vil det ofte være omgivelserne, som kan registrere nogle af de typiske symptomer for sygdommen.

Læs afsnittet om symptomer her og få et overblik over de mest almindelige former for symptomer på skizofreni.

For de fleste med skizofreni er medicinen et must for at lindre symptomerne.
TIDLIGE ADVARSELSSIGNALER

Læs mindre

Læs mere

Som pårørende eller nær ven, vil du ofte være den første, som mærker de små ændringer, der sker med dit familiemedlem eller din ven. Det kan ofte være ændringer, som vedkommende ikke selv registrerer og som hver for sig ikke behøver at være tegn på sygdommen, men som tilsammen danner et advarselsbillede.

Læs mindre

Læs mere

Man kan ikke entydigt sige, hvor mange af disse advarselstegn, der skal til, før der er sandsynlighed for at din ven eller pårørende er ved at udvikle skizofreni. Men hvis du er bekymret over vedkommendes opførsel og udvikling, kan du i afsnittet Tidlige tegn se en liste over mulige tegn på skizofreni. Den er rent sprogligt henvendt direkte til den potentielt syge, og I kan enten udfylde skemaet sammen, eller du kan gøre det alene, hvis du er bekymret.

Hvis du eller I kan svare ja til mange af udsagnene, kan I med fordel printe det udfyldte skema ud og tage en samtale med en læge.

Gå til siden Tidlige tegn

Behandling

Som pårørende eller nær ven, vil du meget nemt blive involveret i behandlingen af skizofreni.

Du kan opleve, at du bliver bekymret over, om din ven eller pårørende har husket at tage sin medicin, og mange – især forældre – kan komme til at påtage sig en rolle som ”medicin-politi”,

hvilket kan skabe et skævt forhold og gøre det sværere at kommunikere ligeværdigt om andre vigtige emner.

Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige behandlingstyper, som kan hjælpe mennesker med skizofreni. Det drejer sig både om såkaldte psykosociale tiltag som psykoterapi og familieterapi og om den medicinske behandling, hvor man kan vælge mellem at tage daglige piller eller modtage en indsprøjning hver 14. dag, en gang om måneden eller 4 gange om året.

Læs mere om behandlingstyperne her.

Læs mindre

Læs mere