Spørgsmål og svar

Hvis du selv eller en af dine pårørende har skizofreni, har du måske spørgsmål om sygdommen og behandlingen. Vi har her samlet nogle hyppige spørgsmål og forsøgt at svare på dem.

Kan skizofreni kureres?

Læs mindre

Læs mere

I øjeblikket er det ikke muligt at kurere skizofreni permanent. Men der findes behandlinger, som kan styre symptomerne og hjælpe dig med at få en bedre livskvalitet. Det kan dog være nødvendigt at få behandling for skizofreni i lang tid og måske hele livet.

 

Miten antipsykoottinen hoito auttaa?

Læs mindre

Læs mere

Antipsykotisk behandling er en mulighed, som kan hjælpe med at begrænse symptomerne. Ud over at lindre symptomerne kan medicinen hjælpe med at stabilisere tilstanden, hvis den tages regelmæssigt efter lægens anvisning. Du har en langt bedre chance for at blive ved at være rask og undgå indlæggelse, hvis du tager din antipsykotiske medicin efter anvisningerne.

Lægemidler kan hjælpe til at få et mere normalt liv igen.

 

Hvor længe skal jeg tage medicinen?

Læs mindre

Læs mere

Det er meget vigtigt, at lægemidlet bliver taget regelmæssigt uden pauser (efter lægens anvisninger) for at holde symptomerne nede og forhindre, at sygdommen kommer tilbage (tilbagefald), eller at symptomerne bliver værre. Personer med skizofreni skal også have medicin, selvom de har det bedre, for at sikre at bedringen varer ved. I mange tilfælde skal patienten tage antipsykotisk medicin i lang tid og somme tider resten af livet.

 

 

Har behandlingen bivirkninger?

Læs mindre

Læs mere

Alle lægemidler kan have bivirkninger. Vægtøgning, ekstrapyramidale symptomer (EPS) og sløvhed betragtes ofte som de mest problematiske bivirkninger og kan påvirke valget af lægemiddel.9
Det er imidlertid ikke alle, som får bivirkninger. Derfor er det vigtigt at tale med lægen, hvis du får bivirkninger. Det er vigtigt, at du ikke holder op med at tage medicinen eller ændrer dosen uden først at tale med lægen. Hvis du beslutter at stoppe med at tage medicinen eller ændrer medicineringen uden at tale med lægen om det først, virker den ikke optimalt. Af og til varer bivirkninger kun nogle få uger, mens kroppen vænner sig til den nye medicin, eller der kan være metoder til at lindre dem. For eksempel kan lægen ordinere andre lægemidler for at dæmpe eller forhindre en bivirkning.

 

Kan jeg stoppe med at tage medicinen, når jeg får det bedre?

Læs mindre

Læs mere

Skizofreni er en kronisk sygdom. Det betyder, at man i mange tilfælde vil få tilbagefald, hvis man holder op med at tage medicinen. De fleste kan faktisk have brug for at tage den antipsykotiske medicin i lang tid, så de bliver ved at have det godt. Dit sundhedsteam gennemgår din medicinering med jævne mellemrum.

 

 

Kan jeg blive afhængig af medicinen?

Læs mindre

Læs mere

Patienter og familier bliver af og til bekymrede over de antipsykotiske lægemidler, der anvendes til behandling af skizofreni, fordi de frygter, at de kan føre til afhængighed. Antipsykotiske lægemidler fører dog ikke til afhængighed, og man bliver heller ikke “høj” ( euforisk). En anden misforståelse om antipsykotiske lægemidler er, at de fungerer som en slags kontrol af sindet eller en “kemisk spændetrøje”.

Men hvis disse lægemidler anvendes i de korrekte doser, bliver man ikke sløvet eller får fjernet evnen til selv at tænke.

 

Skal jeg holde op med at tage medicinen, hvis den ikke virker?

Læs mindre

Læs mere

Det er helt afgørende, at du ikke stopper med at tage medicinen eller ændrer dosen uden først at tale med lægen. I modsat fald virker medicinen ikke så godt.

Hvad skal jeg gøre, hvis symptomerne vender tilbage?

Læs mindre

Læs mere

Tale med lægen! Måske skal du have en anden dosis, et andet lægemiddel eller ændre den måde, du får medicinen på, for at få bedre kontrol med symptomerne. Alle antipsykotiske lægemidler er ikke ens, og du har måske brug for at prøve forskellige muligheder for at finde den, der virker bedst.