Typer af medicinsk behandling

Skizofreni er en kompleks sygdom som blandt andet kan medføre hallucinationer, vrangforestillinger og tankeforstyrrelser. Disse psykotiske symptomer kan behandles med medicin - såkaldt antipsykotika.

Moderne antipsykotika findes i to overordnede varianter:

Daglig behandling: Oral behandling i form af piller eller væsker, som man skal indtage hver dag for at opretholde effekten.

Langtidsvirkende behandling: En injektion som kan gives hver 14. dag, én gang om  måneden eller fire gange om året. 

 

Kontinuerlig behandling

I denne video kan du se, hvordan det foregår, når man får sin månedlige behandling med langtidsvirkende medicin.

Miten lääke vaikuttaa?

Antipsykotiske behandlinger ser ud til at kontrollere psykotiske tilstande ved at regulere forskellige stoffer i hjernen, som har betydning for psykoserne.

 

De nyere typer antipsykotika har effekt på to af hjernens sigalstoffer, dopamin og serotonin1. Dette gælder uanset om man vælger daglig eller månedlig behandling.

Læs mere i afsnittet ”Om Skizofreni”

Læs mindre

Læs mere

Bivirkninger

Antipsykotiske lægemidler kan som al anden medicin have uønskede virkninger ud over deres gavnlige virkning1.

Hvor ældre lægemidler mod skizofreni kunne være forbundet med ubehagelige bevægelsesproblemer som muskelspasmer og muskelstivhed, er risikoen for disse bivirkninger med de nyere lægemidler langt mindre.

Bivirkningerne kan være en medvirkende årsag til, at patienterne ikke tager deres medicin. Hvorfor det er vigtigt, at man drøfter behandlingen og eventuelle bekymrende bivirkninger med sin læge.

Læs mindre

Læs mere